Zeneterápia

Zeneterápia, lélekfrissítés, harmonizálás, felpezsdítés

A zene jótékony hatásai ősi emberi tudás. A Zeneterápia nem gyógykezelés, hanem lélekfrissítés, harmonizálás, vagy épp felpezsdítés. A zene aktivizálja a nyelvi készségek központját, felszínre hoz érzelmeket és élményeket. A zene képes fejleszteni az empátiás készségeket, a szociális érzéket. A ritmusok és harmóniák segítségével a nagy és finommozgás fejlődése érhető el. Jótékony hatással van a gondolkodás, a kreativitás, az önmegvalósítás területén és hozzájárul az énerő fejlesztéséhez. A zene javítja a közérzetet, a koncentrációt, aktív segítséget jelent a figyelemfejlesztésben is. Nyitottságot, rugalmasságot eredményez. Erőteljesen hat a beszédkészségre, a képzelőerőre, és ami talán a legfontosabb, az improvizációs készségre is. Épp ezért tudjuk használni a zenét terápiás, gyógyító, fejlesztő célokra.

A zeneterápia fajtái: aktív (testhanggal, énekhanggal, tárgyakkal és hangszerekkel hozunk létre közös zenét), receptív (zenehallgatás hatására törnek elő érzések, emlékek, amelyet ezután feldolgozunk), valamint komplex (a zeneterápia és más művészetterápia pl. festés, tánc stb. kombinációja).

Amit a zenebatyu programok nyújtanak:

  • csoportélmény megélése, önismereti helyzetek megtapasztalása
  • mindehhez semmiféle zenei előképzettségre nincs szükség, mégis emelkedett zenei élményt nyújt
  • a zenebatyuból előkerülő hangszerek egy részét a résztvevők is elkészíthetik teljesen hétköznapi tárgyakból
  • a gyerekek játék közben csodálkozhatnak rá a zene tudományos, fizikai hátterére, és könnyen megérthetik, miért hangos, halk, magas vagy mély egy hang
  • a közös zenélés boldoggá tesz, megnyugtat, felfrissít, felszabadulttá tesz felnőttet és gyermeket egyaránt
  • az énekhang és a közös éneklés önfeledt megtapasztalása szintén személyiségfejlesztő hatású
  • a készített hangszereket hazavihetik és a játékok egy része otthon is folytatható